Babacan: Birkaç neslin göremeyeceği gelişmeler 3 yılda gerçekleşti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2006 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'de bir veya birkaç neslin ömründe şahit olmadığı gelişmelerin ''son üç yıl içinde'' gerçekleştiğini ifade ederken, ''enflasyon, faizler, borç stoğu, paramızdan sıfır atılması, örneklerden sadece birkaçıdır'' dedi.

Devlet Bakanı Babacan, ''2005 yılı makro ekonomik gelişmeleri ve 2006 yılı Hazine finansman programına'' ilişkin, Hazine Müsteşarlığı'nda basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında bardağın sadece dolu tarafını anlatmayacağını, Hükümetin, henüz mesafe alamadığı ya da kısmi iyileşme sağladığı alanların belli olduğunu belirten Babacan, ''ancak Türkiye, on yıllardır çözülemez, çözülmez gibi bilinen sorunların, artık çözülebileceğine inanmıştır'' dedi.

Son üç yılda yaşanan gelişmelerin, geleceğe yönelik umutları arttırdığının altını çizen Babacan, Hükümet olarak, aynı güven ve heyecanla ilk günkü gibi yollarına devam ettiklerini, hedeflere ulaşmak konusundaki kararlılıklarını ilk günlerdeki gibi muhafaza ettiklerini bildirdi.

''BİR ÇOK GÖSTERGEDE EN İYİ NOKTALARA ULAŞILDI''

Türkiye ekonomisinin birçok göstergesinde, kimi zaman son 10 yılların, kimi zaman da Cumhuriyet tarihinin en iyi noktalarına ulaşıldığını vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:

''Ekonomimizdeki hiç bir gelişme, hiç bir ilerleme tesadüfi değildir. Bu gelişmelerin temelinde, 2002 seçimleri öncesinde ortaya koyduğumuz kapsamlı bir ekonomik program vardır ve bu program, tüm birimlerimiz tarafından güçlü bir koordinasyonla uygulanmakta, başarıdan, başarıya ulaşmakta, ortaya koyduğumuz tüm hedefler de tutturulmaktadır.'' Babacan konuşmasında, 2002 öncesinde Türkiye ekonomisinde ''istikrarsızlık, kronik enflasyon, yüksek miktarda kamu açıkları ve bu açıkların sonucunda oluşan sürdürülemez düzeydeki borç stoğunun'' damgasını vurduğunu hatırlattı.

Hükümetin göreve geldiği tarihten itibaren ise Türkiye ekonomisinin köklü bir değişim sürecine girdiğini, ekonominin hemen bütün göstergelerinde çarpıcı iyileşmeler kaydedildiğini anlatan Babacan, şöyle konuştu:

''Bazı göstergelerde, cumhuriyet tarihimizin rekorları kırılmıştır. İç politikada, dış politikada yakaladığımız istikrar ortamı, demokratikleşme, özgürlükler, insan hakları ve ekonomi alanlarında gerçekleştirdiğimiz reformlar, kararlı para politikaları ve bütçe disiplini uygulamalarımızla, Türkiye ekonomisi çok farklı bir kulvarda ilerlemeye başlamıştır.

Türkiye ekonomisini geçmiş dönemlerde esir almış olan, istikrarsızlık, güvensizlik kısır döngüsünün yeniden hakim olmaması için yapısal reformlara ağırlık verilmiş, elde edilen iyileşmenin kalıcı olması sağlanmıştır. Ekonomimizdeki iyileşmeyi, iç politika, dış politika, güven ve istikrar ortamından ayrı düşünmek mümkün değildir.'' Babacan, Türkiye'de son üç yılda her alanda edilen başarılar sonucu, yapay olmayan bir ilerleme ve gelişme trendinin yakalandığına işaret ederken, ''ekonomideki gelişmeyi tek bir faktöre indirgemek mümkün olmadığı gibi, bir ya da birkaç göstergeden yola çıkarak ekonominin geneline ilişkin fotoğraf çekmek de yanıltıcı olacaktır'' ifadesini kullandı.

Türkiye'de, bugüne kadar hiç görülmemiş bir uyum ve koordinasyon ortamı sağlandığına da vurgu yapan Babacan, ''kronik sorunların üzerine kararlılıkla gidilmiş, daha önceki dönemde görülmemiş bir ortak heyecan ve dinamizm yakalanmıştır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber